Theaterplatform PickUp

Theaterplatform PickUp zet zich in voor de ondersteuning van theatermakers en andere creatievelingen bij het realiseren van hun voorstelling of project. Het platform wil (jonge) podiumkunstenaars de ruimte bieden om hun dromen werkelijkheid te laten worden. PickUp biedt ondersteuning op drie manieren:

  • Het ondersteunen van kunstenaars middels de Theaterwerkplaats
  • De verhuur van verschillende oefenruimtes
  • Het faciliteren van evenementen

PickUp beschikt over drie studioruimtes, apparatuur en heeft een uitgebreid netwerk tot haar beschikking, wat kan worden ingezet voor verschillende projecten. Ook gaan we graag met je in gesprek om je op artistiek en zakelijk niveau verder te helpen, en kunnen we je bijstaan in het aanvragen van een projectsubsidie.
Door de laagdrempeligheid is er genoeg ruimte voor het doen van onderzoek en experimenteren.

pickupfront

De locatie van PickUp maakt het tot een interessante werkplaats voor theatermakers om op dit terrein hun actueel werk te ontwikkelen en te presenteren aan een divers publiek. In samenwerking met andere organisaties op het terrein wordt de gehele werf bespeeld of ingezet als expositie ruimte. PickUp streeft naar een spreiding van evenementen over het gehele jaar. Zij kiest bewust niet voor een bepaalde theatervorm maar stimuleert juist de individuele inhoudelijke kwaliteiten van de makers. Dit resulteert in een divers aanbod van hedendaagse kunst.
PickUp is laagdrempelig, en bied ondersteuning en stimulering bij het ontwikkelen en uitvoeren van (theater)concepten en evenementen.
Theaterplatform PickUp is een kweekvijver waar ideeën de kans krijgen om onder begeleiding in een professionele omgeving uitgewerkt te worden. Binnen een afgebakende periode doen kunstenaars met diverse creatieve achtergronden onderzoek naar hun handtekening. Het bijzondere van deze projecten is dat de essentie van het maken van theater in brede zin onder de loep wordt genomen. PickUp biedt ruimte voor experiment en onderzoek naar hoe authentieke artistieke ideeën vertaald kunnen worden naar een presentatie voor publiek. Kunstenaars hebben hierbij begeleiding, reflectie en een mogelijkheid tot praktische uitwerking nodig. Daarnaast biedt PickUp een basis voor het creëren en vergroten van de publieksgroep van de kunstenaars.


PickUp is...


Geschiedenis PickUp

In 2002 besloot een groep kunstenaars een pand op de Kloveniersburgwal in Amsterdam te betrekken. Onder de naam PickUp Club bouwden ze een theaterzaal en dansstudio’s, om zo over een gezamenlijke werkplek te kunnen beschikken.
Op 10 oktober 2005 werd het pand Kloveniersburgwal 131, waarin de oude PickUp gevestigd was, gesloten. Tientallen kunstenaars moesten hun repetities staken. Theaterzaal en dansstudio’s moesten wijken voor leegstaande dure kantoren. Op dit moment is het pand nog steeds niet in gebruik.
In de laatste maanden van 2005 heeft PickUp een onderkomen gevonden op de NDSM-werf in Amsterdam Noord.
Sinds de oprichting heeft PickUp zichzelf bewezen als inspirerende ontmoetingsplek voor kunstenaars. Spannende concepten zijn er ontwikkeld en uitgewerkt tot succesvolle performances, opgevoerd in Paradiso, de Sugar Factory, in Bitterzoet en in het Westerpark. Zonder subsidie en in volledige creatieve vrijheid heeft PickUp zich op een natuurlijke en gezonde manier ontwikkeld tot een belangrijke vrijplaats in Amsterdam. Laagdrempelig, en toch hoog scorend. Zo werd PickUp genomineerd voor de NachtCultuurPrijs 2004.

NDSM-werf
Voorheen was deze werf in Amsterdam Noord het terrein van arbeiders van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Tot 1978 werden er op de werf schepen gebouwd, gerepareerd en te water gelaten. Nadat de arbeiders de werf verlieten, werd de NDSM-werf en de loods vanaf de jaren ’80 een plek voor en door kunstenaars.
In de loods is sinds 2005 de Kunststad gevestigd, een verzamelplaats van ateliers en werkruimtes in de oude scheepsloods op het voormalige NDSM terrein.
Hier werken zo’n 250 ontwerpers, theatermakers, webdesigners en andere creatievelingen. De combinatie van de aanwezige kunstenaars, de ruimte en de industriële sfeer die de oude scheepswerf met zich meebrengt, maken de NDSM-werf tot een creatieve speeltuin. Naast de ateliers hebben zich op de werf een skatepark, café Noorderlicht, de Y Kantine en MTV Networks gevestigd.
Ook vinden er op de NDSM-werf diverse evenementen plaats, zoals het Over het IJ Festival, Robodock en Valtifest.